Δελτίο Τύπου – Έλληνες επιστήμονες στον χρηματοοικονομικό

Το Δίκτυο Ελλήνων Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρήσεων Βαυαρίας (Hellenic Network of Business and Executives in Bavaria – HNBE-Bavaria), σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου Μονάχου και την Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων (Club Griechischer Akademiker), διοργάνωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2022 διαδικτυακή θεματική εκδήλωση με θέμα «Έλληνες επιστήμονες στον χρηματοοικονομικό».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η δημιουργία διαύλου συνεργασίας και αμφίδρομης επικοινωνίας στελεχών ελληνικής καταγωγής που κατέχουν συχνά θέσεις ευθύνης σε τραπεζικά ιδρύματα, επενδυτικές και χρηματιστηριακές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, ασφαλιστικές επιχειρήσεις και εταιρείες αντασφάλισης και γενικότερα εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Τα στελέχη αυτά μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην ενεργοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της εδώ ομογένειας, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών προς ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιώτες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη Βαυαρία.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέσω της πλατφόρμας Zoom 40 ακροατές, ενώ περίπου 55 ενδιαφερόμενοι την παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση, εν μέρει ή στο σύνολο της, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δικτύου ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων  (HNBEB).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσων του Γενικού Προξενείου Μονάχου Δρ. Ν. Μπελιάς και ο Θ. Λουπεγίδης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρήσεων (ΗΝΒΕΒ), ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις των ομιλητών, από τις οποίες συγκρατούμε, ιδιαίτερα, τα εξής:

Ο κ. Γ. Αγγελίδης, τ. Βουλευτής (FDP / Bundestag), συνιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Geneon-Vermögen AG και συνεργάτης της MackelSiemers GmbH & Co. KG, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εξατομικευμένη, πελατοκεντρική παροχή υπηρεσιών και παράλληλα η ενεργή ενασχόληση με τα κοινά και η συμμετοχή σε ποικίλες μορφές κοινωνικής δράσης, ως παράγοντες για μια επιτυχή πορεία στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο κ. Χ. Αρμπάρας, αναφέρθηκε στην πορεία του στον τομέα του asset management και στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, επισημαίνοντας ότι είναι συνιδιοκτήτης της Top Ten Financial Network με έδρα τη Νυρεμβέργη, εταιρεία που διαχειρίζεται περίπου 3 δις ευρώ. Υπογράμμισε, ιδιαίτερα, τη συμβολή του στην ίδρυση του αμοιβαίου κεφαλαίου Hellas Opportunities Fund, το οποίο απευθύνεται σε γερμανούς ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τέλος, υπογράμμισε τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, στους τομείς της ενέργειας, της πληροφορικής καθώς και στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο κ. Α. Τσιακίρης αναφέρθηκε στην παρατηρούμενη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη γερμανική αγορά και στον σημαντικό ρόλο της εταιρικής (ομαδικής) συνταξιοδοτικής ασφάλισης και ασφάλισης υγείας των εργαζομένων, αφενός ως εργαλείο ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ επιχείρησης και εργαζομένων, και αφετέρου ως μηχανισμός κάλυψης των κενών της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Δρ. Γ. Φράγκου επεσήμανε την απόφαση του παγκόσμιου βεληνεκούς επενδυτικής εταιρείας Cambridge Associates να ενισχύσει την παρουσία της στην Ευρώπη επιλέγοντας να ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στο Μόναχο, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Άπαντες οι ομιλητές εξήραν τον σημαντικό ρόλο που κατέχει ο χρηματοοικονομικός, τραπεζικός και ασφαλιστικός κλάδος στη βαυαρική οικονομία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ευρύτερη περιοχή του Μονάχου αποτελεί πόλο έλξης επενδυτικών εταιρειών και χρηματοοικονομικών συμβούλων, οι οποίοι εξειδικεύονται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε φυσικά πρόσωπα με υψηλή εισοδηματική στάθμη και σημαντική περιουσία. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *