Το σχέδιο της ΕΕ για το υδρογόνο και οι ελληνικές επενδύσεις

To υδρογόνο αποτελεί κομβικό σημείο στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που αποτυπώνεται στο Σχέδιο REPowerEU της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισαγάγει ένα νέο «Επιταχυντή» Υδρογόνου για να διασφαλίσει πως έως το 2030 θα παράγονται εντός της ΕΕ 10 εκατ. τόνοι ανανεώσιμου υδρογόνου και 10 εκατ. τόνοι ανανεώσιμου υδρογόνου θα εισάγονται.

Η ΕΕ ολοκληρώνει σύντομα το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τόνωση της παραγωγής και κατανάλωσης υδρογόνου, ενώ επιταχύνει τα τεχνικά πρότυπα που θα διέπουν τα σχετικά έργα (παραγωγή, υποδομή, κατανάλωση).

Θα επενδυθούν 27 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών υδρογόνου. Θα δοθεί η δυνατότητα αγορών ποσοτήτων υδρογόνου σε κεντρικό επίπεδο από πλευρά Επιτροπής για λογαριασμό όλων των κρατών μελών αλλά και τρίτων χωρών όπως Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία και χωρών των Δ. Βαλκανίων. Στόχος να εξοικονομηθούν οι εισαγωγές αερίου της τάξης των 50 δισ. κμ.

Οι πρώτες άδειες για κοινά έργα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καλύπτουν τις ανάγκες πολλών κρατών-μελών αναμένεται να χορηγηθούν εντός του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα δώσει και ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα σε χώρες, εκτός Ε.Ε. όπως η Αίγυπτος, για παραγωγή πράσινου υδρογόνου που στη συνέχεια θα εισάγεται στην Ευρώπη ή θα χρησιμοποιείται τοπικά για την ηλεκτρικής ενέργειας που θα εισάγεται στην Ευρώπη για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου τοπικά.

Εθνική Στρατηγική

Tο Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση τεχνολογιών και εφαρμογών υδρογόνου και άλλων αερίων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προσεχώς όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο του Athens Energy Dialogues.

Η εθνική στρατηγική προβλέπει έναν «οδικό χάρτη» για τη δημιουργία της εγχώριας οικονομίας υδρογόνου που θα καλύψει την παραγωγή και διανομή υδρογόνου και ανανεώσιμων αερίων, τη χρήση υδρογόνου και βιοαερίου. Θα περιλαμβάνει τις νέες διατάξεις νομοθεσίας, το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, θέματα έρευνας και τεχνολογίας ενώ θα δίνει και μια  διεθνή και γεωπολιτική διάσταση, που καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες τόσο σε εισαγωγές όσο και εξαγωγές. 

Τα επενδυτικά σχέδια των ελληνικών ομίλων 

Ο όμιλος Κοπελούζου προωθεί μεγάλη επένδυση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που θα έρχονται στην Ελλάδα θα χρησιμοποιούνται για παραγωγή πράσινου υδρογόνου που στη συνέχεια θα εξάγεται.

Το «White Dragon» αποτελεί το πιο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία υποδομών παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα και είναι υποψήφιο προς ένταξη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (IPCEI) υδρογόνου της ΕΕ. 

Συντονιστής του έργου έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, την Motor Oil, τη Σωληνουργεία Κορίνθου (όμιλος Βιοχάλκο), την εταιρεία διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η επενδυτική πρόταση με αντικείμενο την ανάπτυξη «ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελληνική επικράτεια, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου», με προϋπολογισμό άνω των 8 δισ. ευρώ, έχει ήδη υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει κυρίως στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές  ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Το έργο  αποσκοπεί στη χρήση ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα (GW)  για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. 

Μεγάλες επενδύσεις στον τομέα του μπλε και πράσινου υδρογόνου προωθούν ήδη και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στο πλαίσιο του σχεδίου «Vision 2025» που είχε παρουσιαστεί στα μέσα του περασμένου χρόνου. Παράλληλα με τη μεγάλη επένδυση για τη μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και παραγωγής «μπλε υδρογόνου», τα ΕΛΠΕ προχωρούν σε επένδυση για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου για τροφοδοσία των εφοδιαστικών διεργασιών του διυλιστηρίου Ελευσίνας. 

Η πρόσφατη συμφωνία ΔΕΗ – Motor Oil προβλέπει την αξιοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα της ΔΕΗ για τη λειτουργία μονάδας ηλεκτρόλυσης με σκοπό την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους. 

Η Motor Oil έχει καταθέσει προς ένταξη στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) στις τεχνολογίες υδρογόνου το σχέδιο «BLUE MED» την παραγωγή και την προμήθεια χαμηλού κόστους βιώσιμου πράσινου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καλύπτοντας τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά.

Επίσης, προγραμματίζει την κατασκευή του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού οχημάτων που χρησιμοποιούν υδρογόνο στην Ελλάδα σε νέο πρατήριο της AVIN OIL, πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών Κορίνθου.

Ο όμιλος Motor Oil είναι ήδη παραγωγός υδρογόνου καθώς διαθέτει μια μονάδα συνεχούς καταλυτικής αναμόρφωσης Νάφθας (CCR) που παράγει υδρογόνο ως παραπροϊόν. Επίσης, διαθέτει μονάδα παραγωγής υδρογόνου βασισμένη στην Καταλυτική αναμόρφωση μεθανίου με ατμό (SMR) προκειμένου να παρέχει καθαρό υδρογόνο στις μονάδες του διυλιστηρίου. 

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ αποσκοπεί στην παραγωγή τσιμέντου μέσω «πράσινου» υδρογόνου μέσω του έργου H2CEM, ώστε να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό της αποτύπωμα.

Η Advent Technologies προγραμματίζει την κατασκευή στη Δυτική Μακεδονία βιομηχανικής μονάδας για την παραγωγή των κυψελών καυσίμου του υδρογόνου.  

Η B&T Composites θα δημιουργήσει στη Δ. Μακεδονία εργοστάσιο παραγωγής δεξαμενών ινών άνθρακα, για την αποθήκευση υδρογόνου σε χαμηλές έως υψηλές πιέσεις και τη μεταφορά του αερίου.

powergame.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *