Ο ελληνικής καταγωγής αφεντικό της Ergo Germany θέλει να σταθεροποιήσει μόνιμα τα κέρδη της μητρικής εταιρείας Munich Re

Από τότε που ο Theo Kokkalas ανέλαβε επικεφαλής της θυγατρικής της Munich Re στη Γερμανία, κλήθηκε να χειριστεί αρκετές κρίσεις της ασφαλιστικής εταιρείας. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος ότι η Ergo μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται κερδοφόρα.

Η ασφαλιστική εταιρεία Ergo είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται κερδοφόρα παρά τις τρέχουσες προκλήσεις. “Τα τελευταία χρόνια εργαστήκαμε σκληρά για να ανακτήσουμε μια ισχυρή θέση στην αγορά”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ergo στη Γερμανία Theo Kokkalas σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία είναι τώρα σε καλή θέση για να συνεχίσει να έχει καλά κέρδη στο μέλλον.

Τα πράγματα πάνε καλά για τη θυγατρική του μεγαλύτερου αντασφαλιστή στον κόσμο Munich Re. Μετά από ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από ειδικά έσοδα, η Ergo αναμένεται τώρα να κερδίσει 800 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του 2022 αντί για τα προηγούμενα 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρωτασφαλιστής με έδρα το Ντίσελντορφ θα μπορούσε έτσι να σώσει και τον στόχο κερδών της μητρικής του Munich Re, το αποτέλεσμα της οποίας επιβαρύνεται από τις υψηλές ζημίες από τον τυφώνα “Ian”.

Ο ρόλος του σταθεροποιητή στον όμιλο Munich Re είναι κάτι που το γερμανικό αφεντικό της Ergo, ο κ. Κόκκαλας, θέλει να συνεχίσει και στο μέλλον. Οι αντασφαλιστές θα μπορούσαν να επιτύχουν υψηλά περιθώρια κέρδους σε έτη με χαμηλές ζημίες. Ωστόσο, μόλις υπάρξουν μεγάλες φυσικές καταστροφές, τα αποτελέσματα επιβαρύνονται περισσότερο από το μέσο όρο. Οι πρωτασφαλιστές συνήθως παρουσιάζουν μικρότερες διακυμάνσεις: “Με μια συνεχώς υψηλή και περαιτέρω αυξανόμενη κερδοφορία, θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρος ο Όμιλος βρίσκεται σε σταθερή θέση”, εξηγεί ο Κοκκάλας.

Ο 58χρονος είναι πεπεισμένος ότι θα επιτύχει παρόμοια υψηλά κέρδη τα επόμενα τρία χρόνια όπως και το τρέχον έτος. Η εταιρεία εμμένει σε αυτόν τον στόχο, ακόμη και αν οι καιροί είναι δύσκολοι. Σύμφωνα με τη στρατηγική του ομίλου, η Ergo θα πρέπει να επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 14 έως 16 τοις εκατό έως το 2025, όπως ακριβώς και η Munich Re. Το 2023, η Ergo πρόκειται να συνεισφέρει 700 εκατομμύρια ευρώ στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του ομίλου των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ – τότε χωρίς έκτακτα έσοδα.

Με έσοδα από ασφάλιστρα ύψους 19,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021, ο όμιλος Ergo είναι ένας από τους μεγαλύτερους γερμανικούς ασφαλιστές κύριας ασφάλισης μετά την Allianz, η οποία είναι μακράν η πρώτη στον κλάδο. Πρόσφατα, πέτυχε πωλήσεις ύψους 38,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και κέρδη λίγο κάτω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ μόνο στη Γερμανία.

Η Ergo δεν ήταν πάντα τόσο σταθερή όσο είναι τώρα. Γύρω στο 2016, η εταιρεία βρέθηκε σε μια “αρκετά δύσκολη κατάσταση”, τονίζει ο Κοκκάλας, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα. Η Ergo προχώρησε σε κινήσεις αναδιάρθρωσης και σημείωνε ζημίες κάτω από τη γραμμή. Ειδικά στις ασφαλίσεις ζωής, η εταιρεία δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό επιχειρηματικό μοντέλο στη φάση των χαμηλών επιτοκίων. Επιπλέον, ο ασφαλιστής αντιμετώπιζε προβλήματα με ξεπερασμένα συστήματα πληροφορικής.

Ο Κοκκάλας ήταν από την αρχή περιζήτητος ως διαχειριστής κρίσεων

Ως εκ τούτου, ο Markus Rieß, επικεφαλής του ομίλου Ergo, θέσπισε ένα πρόγραμμα στρατηγικής για την αναδιάρθρωση της ασφαλιστικής εταιρείας. Όταν ο Κόκκαλας ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Ergo Γερμανίας τον Μάιο του 2020, η στροφή φαινόταν να έχει επιτευχθεί: “Ήμουν έτοιμος να βοηθήσω έναν καλά τοποθετημένο οίκο να επιτύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη και κερδοφορία σε ένα σταθερό περιβάλλον”, λέει ο Κοκκαλας.

Στη συνέχεια, ήρθε η πανδημία της κορώνας, ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας και οι σχετικές οικονομικές προκλήσεις. Έτσι, σε αντίθεση με ό,τι αρχικά αναμενόταν, ο Κοκκαλας κλήθηκε να λειτουργήσει ως διαχειριστής κρίσεων: “Έπρεπε να αντιδράσουμε ανάλογα και στην Ergo Germany και να επανεκτιμήσουμε τα σενάριά μας, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε κερδοφόρα.

Η βιώσιμη ανθεκτικότητα που αποκαταστάθηκε ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση”.

Ο πτυχιούχος νομικής είχε ήδη βιώσει πιο δύσκολες στιγμές στο παρελθόν – για παράδειγμα στον τότε όμιλο Gerling στην Ελλάδα και αργότερα ως διευθύνων σύμβουλος της εκεί μονάδας Ergo. Ο Κοκκάλας, ο οποίος απολαμβάνει ιδιαίτερα τη δυνατότητα να πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά του στο Ντίσελντορφ, τονίζει ότι κάθε κρίση είναι διαφορετική: “Πρέπει πάντα να μαθαίνεις εκ νέου πώς να αξιολογείς σωστά τις καταστάσεις”.

Ωστόσο, οι έντονες αυξήσεις των τιμών των τελευταίων μηνών δεν ήταν ένα νέο θέμα για τον ίδιο. Ακόμη και αν η τρέχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση, ο Κοκκάλας προσπαθεί να παραμείνει αισιόδοξος: “Η εμπειρία από τη διεθνή μου εργασία είναι ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τον αυξημένο πληθωρισμό”. Η πιο δύσκολη φάση είναι πάντα η αρχή, όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Η Ergo δεν θέλει να αμβλύνει τον πληθωρισμό μόνο μέσω των μη αυξήσεων των ασφαλίστρων

Η Ergo θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει μέρος του αυξανόμενου κόστους αποζημιώσεων μέσω υψηλότερων ασφαλίστρων. Ο επόπτης ασφαλίσεων της Bafin, Frank Grund, το ζήτησε επίσης από τον κλάδο. Είναι αναπόφευκτο ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα στις ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων το 2023, δήλωσε πρόσφατα ο Grund.

“Ωστόσο, δεν μπορούμε να αμβλύνουμε την αύξηση των τιμών μόνο με την αύξηση των ασφαλίστρων”, τόνισε ο Κοκκάλας. Αντίθετα, σήμερα σκέφτονται πολύ για το πώς “μπορούμε να κάνουμε τις τιμές πιο ευέλικτες ή να προσφέρουμε προϊόντα με λιγότερη κάλυψη”.

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε στενά τη συμπεριφορά των πελατών τους επόμενους μήνες και να αντιδράσετε γρήγορα στις αλλαγές της συμπεριφοράς. “Ήδη ακούμε από άλλους παρόχους ότι οι πελάτες γίνονται πιο προσεκτικοί και μειώνουν τις πρόσθετες καλύψεις – για παράδειγμα, στην ασφάλιση αυτοκινήτου επιλέγουν όλο και περισσότερο μερική αντί για πλήρη κάλυψη”, λέει ο Κοκκάλας.

Το αφεντικό της Ergo Germany θεωρεί ότι η πειθαρχία στο κόστος είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα

Κατά τη γνώμη του, οι νικητές της κρίσης θα είναι οι εταιρείες που θα προσαρμοστούν ταχύτερα στις νέες συνθήκες – για παράδειγμα, “με κατάλληλα προϊόντα και με πειθαρχία στο κόστος μέσω της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης”. Ως εκ τούτου, ο όμιλος Ergo σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ μεταξύ 2016 και 2025 για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, των προϊόντων και των πωλήσεων.

Πρώτα αποτελέσματα: Στην Ergo Γερμανίας, 104 ρομπότ πραγματοποιούν σήμερα περίπου 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως. Για παράδειγμα, δημιουργούν απαιτήσεις στο σύστημα μετά από χαλαζοπτώσεις και αναθέτουν εκτιμητές. Επιπλέον, ο ασφαλιστής χρησιμοποιεί 71 εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI). Μεταξύ άλλων, το τηλεφωνικό chatbot χειρίζεται 5.500 κλήσεις την ημέρα, δηλαδή περίπου τις μισές από όλες τις εισερχόμενες κλήσεις. Αυτό δίνει στους υπαλλήλους περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τα πιο σύνθετα προβλήματα των πελατών τους.

Σύμφωνα με τον Κοκκάλα, οι πελάτες αναμένουν απλούστερα προϊόντα και διαδικασίες από τους ασφαλιστές. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει πλέον να συγκρίνουν τον εαυτό τους μόνο με τους άμεσους ανταγωνιστές τους, αλλά και όλο και περισσότερο με εταιρείες άλλων τομέων.

handelsblatt.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *