Handelsblatt: Γιατί αξίζει να αγοράσετε ακίνητο στην Ελλάδα τώρα

Η Ελλάδα προσκαλεί με ηλιοφάνεια, βελτιωμένη υποδομή και ευνοϊκές τιμές ακινήτων. Η αγορά των εξοχικών κατοικιών βρίσκεται σε έξαρση – αλλά εξακολουθεί να υπόσχεται καλές επενδυτικές ευκαιρίες.

Αθήνα “Τρία έγγραφα λείπουν, και τότε το σπίτι είναι δικό μας”, λέει ο Bernd P.* Ο μηχανικός από τη Βαυαρία και η σύζυγός του ανυπομονούν να πάρουν στην κατοχή τους τη νέα τους κατοικία στο ελληνικό νησί της Ρόδου. Σε 430 τετραγωνικά μέτρα ζωτικού χώρου, η διώροφη μοντέρνα βίλα προσφέρει μεγάλο καθιστικό, τέσσερα υπνοδωμάτια με τέσσερα μπάνια, γυμναστήριο και μεγάλο οικόπεδο με θερμαινόμενη πισίνα. “Όταν ξυπνάμε, κοιτάμε προς τη θάλασσα”, ενθουσιάζεται ο 65χρονος.

Τα εξοχικά σπίτια στην Ελλάδα, όπως αυτό του ζευγαριού των Γερμανών, είναι πλέον πιο περιζήτητα από ποτέ. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγο Corona, η ελληνική τουριστική βιομηχανία θέλει να συνεχίσει το 2022 το σερί των ρεκόρ της προ κρίσης εποχής. Αυτό ενισχύει επίσης την αγορά ακινήτων διακοπών. Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να είναι συγκριτικά χαμηλές. Αυτό καθιστά τα ακίνητα διακοπών στην Ελλάδα ενδιαφέροντα ως επενδυτικά ακίνητα.

Με 2800 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο και μέση ετήσια θερμοκρασία σχεδόν 22 βαθμούς, η Ρόδος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς διακοπών – και προσελκύει επίσης όλο και περισσότερους υποψήφιους ξένους αγοραστές ακινήτων. “Επιλέξαμε σκόπιμα τη Ρόδο επειδή το νησί προσφέρει ήπιο κλίμα ακόμη και το χειμώνα και είναι εύκολα προσβάσιμο όλο το χρόνο”, εξηγεί ο P.

Η βίλα του απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από τη ζωντανή μητρόπολη του νησιού, τη Ρόδο. “Σε πολλά νησιά διακοπών ο σκύλος θάβεται το χειμώνα”, γνωρίζει ο Π., “αλλά εδώ τα εστιατόρια και τα καταστήματα είναι ανοιχτά όλο το χρόνο”.

Τα ακίνητα στην Ελλάδα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή


Ο Georg Petras έχει ρίζες από Ρόδο. Ο Ελληνογερμανός που γεννήθηκε στη Στουτγάρδη άνοιξε ένα μεσιτικό γραφείο στο νησί καταγωγής του πατέρα του το 2010. Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος στην Ελλάδα του μεσιτικού γραφείου Engel & Völkers. “Βλέπουμε μια αδιάλειπτη και αυξανόμενη ζήτηση για δεύτερη κατοικία στην ελληνική αγορά”, λέει ο Πέτρας. Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχε “μόνο για λίγο εξασθενήσει τη δραστηριότητα της αγοράς για περίπου δύο εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε και πάλι σημαντικά”.

Τον Μάρτιο, ο ευγενής μεσίτης κατέγραψε αύξηση κατά 30 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των αγορών από ξένους πελάτες διπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο. “Αυτό αποδεικνύει την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ακινήτων”, λέει ο Πέτρας.

Ο πληθωρισμός είναι επίσης ένας παράγοντας, εξηγεί ο μεσίτης: “Πολλοί πελάτες αναζητούν ένα ακίνητο ως ασφαλή και σταθερή επένδυση αυτή τη στιγμή. Τα πολυτελή ακίνητα έχουν επίσης ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση. Για παράδειγμα, νησιά όπως η Μύκονος και η Πάρος καταγράφουν ήδη τιμές άνω των 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. “Κορυφαίες τιμές άνω των 20.000 ευρώ καταβάλλονται για πολύ ιδιαίτερα, εξαιρετικά ακίνητα”.

Τα ελληνικά ακίνητα ως επένδυση: Αξίζει να αγοράσετε σπίτι;

Σύμφωνα με την Ελληνική Κεντρική Τράπεζα, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 30% μεταξύ 2018 και 2021. Ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου ένα τρίτο κάτω από το επίπεδο του 2007, έτος πριν από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία οδήγησε στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους και στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθιστώντας τα ελληνικά ακίνητα διακοπών μια ενδιαφέρουσα επένδυση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του παρόχου υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, η Ελλάδα προηγείται των άλλων μεσογειακών προορισμών όσον αφορά την απόδοση που επιτυγχάνεται, η οποία προκύπτει από τη σχέση τιμής αγοράς και εισοδήματος από ενοίκια.

Για παράδειγμα, η Algean Property υπολογίζει μεικτή απόδοση 7,4% για τη Μύκονο με μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο 7750 ευρώ. Στην Πάρο, όπου το μέσο τετραγωνικό μέτρο κοστίζει 4750 ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί 7,1%.

Για σύγκριση: στη Νίκαια, με μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο 10.500 ευρώ, ανέρχεται σε 4,3%. Στην Engel & Völkers, περίπου το 60 τοις εκατό των πελατών έχουν ήδη αγοράσει το ελληνικό ακίνητο διακοπών τους ως πιθανό επενδυτικό ακίνητο το 2021.

Ο Μάρκος Χριστοδούλου αναφέρει επίσης ένα “συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα διακοπών”. Είναι διευθύνων σύμβουλος της Ferimmo, της μοναδικής γερμανικής διαδικτυακής πλατφόρμας που εμπορεύεται αποκλειστικά ελληνικά ακίνητα.

Παρόλο που η πανδημία έχει προκαλέσει βαθιά ύφεση στον ελληνικό τουρισμό, η αγορά των παραθεριστικών ακινήτων έχει αυξηθεί: “Οι πελάτες μας αναζητούν την ασφάλεια και την προστασία της δικής τους περιουσίας”, αναφέρει η Χριστοδούλου. Οι έρευνες αναζήτησης από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 70 τοις εκατό σε σχέση με το 2020, επίσης λόγω των ακόμη χαμηλών τιμών των ακινήτων σε σύγκριση με τη Γερμανία.

Το Ferimmo αναζητά ιδιαίτερα ακίνητα στην περιοχή τιμών μεταξύ 250.000 και 450.000 ευρώ. Προτιμώμενες περιοχές είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η χερσόνησος της Πελοποννήσου και η περιοχή του Πηλίου στη Θεσσαλία.

Σπίτι δίπλα στη θάλασσα: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο

Εκτός από τις κλασικές περιοχές διακοπών, η Αθηναϊκή Ριβιέρα γίνεται όλο και περισσότερο το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων. Ο δικηγόρος της Φρανκφούρτης Michael M.* και η Ελληνίδα σύζυγός του έχουν πλέον αποφασίσει για ένα νέο διαμέρισμα στο παραλιακό προάστιο της Γλυφάδας. “Ψάχναμε για μια κατοικία συνταξιοδότησης για αργότερα, αλλά θέλουμε να μετακινούμαστε τώρα”, εξηγεί ο 60χρονος. Ο χρόνος πτήσης των δυόμισι ωρών και οι πέντε καθημερινές συνδέσεις μεταξύ Φρανκφούρτης και Αθήνας καθιστούν αυτό εφικτό.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Αθηναϊκή Ριβιέρα ωφελεί επίσης την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development, η οποία υλοποιεί σήμερα το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου της πρωτεύουσας Ελληνικό, με επένδυση οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα από τα ορόσημα του έργου θα είναι ο πύργος Marina Tower ύψους 200 μέτρων με πολυτελή διαμερίσματα σε 45 ορόφους. “Η ζήτηση ξεπερνά κάθε προσδοκία”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου. Ακόμη και πριν από την τελετή θεμελίωσης, τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν πωληθεί. Ως εκ τούτου, η Lamda σχεδιάζει τώρα άλλες 1.000 οικιστικές μονάδες στην περιοχή.

Η Ελλάδα σκοράρει όχι μόνο με την ποικιλομορφία των τοπίων της και τα αξιοθέατα της αρχαιότητας, αλλά και οι υποδομές μεταφορών έχουν επίσης βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων έχει επεκταθεί. Πριν από πέντε χρόνια, η Fraport ανέλαβε 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια και εκσυγχρόνισε τα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, της Κω και της Ρόδου. Η επέκταση των δικτύων οπτικών ινών και των κινητών επικοινωνιών 5G σημειώνει επίσης ταχεία πρόοδο.

Αυτό καθιστά τη χώρα πιο ελκυστική για τους ξένους που δεν αναζητούν απλώς μια εξοχική κατοικία. “Όλο και περισσότεροι ξένοι συνταξιούχοι μεταφέρουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα”, αναφέρει ο Dirk Reinhardt, εταίρος της ελληνογερμανικής δικηγορικής εταιρείας MStR Law στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει ενδιαφέροντα κίνητρα στους αλλοδαπούς που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα: Όσοι μετακομίζουν στην Ελλάδα ως συνταξιούχοι πληρώνουν μόνο έναν ενιαίο συντελεστή φόρου εισοδήματος επτά τοις εκατό για 15 χρόνια – όχι μόνο για τη σύνταξή τους, αλλά για όλα τα εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει κτηματολόγιο κατά την αγορά ενός σπιτιού – αυτό ενέχει κινδύνους

Είτε πρόκειται για μόνιμη κατοικία είτε για εξοχική κατοικία: ο Reinhardt συμβουλεύει θερμά τους ξένους αγοραστές να προσλάβουν δικηγόρο. Βοηθάει όχι μόνο στη σύνταξη του συμβολαίου αγοράς, αλλά και στη συνεννόηση με τον συμβολαιογράφο και σε φορολογικά θέματα. “Ο δικηγόρος ελέγχει επίσης τη νομιμότητα του τίτλου ιδιοκτησίας, το βάρος και τη δικαιοπραξία του ακινήτου και, μαζί με έναν μηχανικό, τη δομική νομιμότητα του ακινήτου”, εξηγεί ο Reinhardt. Αυτό είναι σημαντικό διότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχει κτηματολόγιο και σε καλόπιστους αλλοδαπούς προσφέρονται μερικές φορές παράνομα κτίρια.

Π., αγοραστής ακινήτων στη Ρόδο, έχει επίσης την εμπειρία ότι οι διαδικασίες στην Ελλάδα μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο. Αλλά γι’ αυτόν, αυτό είναι που κάνει τη χώρα τόσο γοητευτική. Με τη νέα τους βίλα, το ζευγάρι θα μπορούσε να κερδίσει μια περήφανη επιστροφή: Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε αποκομίσει έσοδα 70.000 έως 100.000 ευρώ ετησίως από την ενοικίαση του μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb και η booking.com, αναφέρει η “Π.”.

Και επί του παρόντος, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βιώνουν μια άνευ προηγουμένου έκρηξη. Αλλά όσο μεγάλο κι αν είναι το δέλεαρ: “Δεν θα νοικιάσουμε”, λέει ο P.

handelsblatt.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *